torstai 13. tammikuuta 2011

Kesämuistoja

Takapihallamme on todellinen talven ihmemaa, jossa lapset ovat laskeneet mäkeä ja kaivaneet luolia lumikasoihin. Olemme nauttineet näistä lumikeleistä ihan yhtä paljon kuin viime kesän helteistä. Ennätyspakkaset, -helteet ja -lumisateet saavat minun puolestani toistua tänä vuonna! Ihanista talvikeleistä huolimatta ajatukseni harhailevat jo keväässä, kesässä ja puutarhahommissa. Tulevaa suunnitellessa on hyvä vilkaista menneeseen.
Juhannuksen aikaan keräsin sateen jälkeen retiisejä.
Kuvassa myös vihreä hamppulangasta neulottu hame.
Meillä on iso terassi, noin 5 metriä kanttiinsa. Terassin kaksi sivua ovat talon seinää vasten. Lisäksi meillä on suunnilleen samankokoinen nurmialue, jota rajaa taloyhtiön istuttamat kitukasvuiset pensasaidat. Muutimme kesällä 2009, joten viime kesänä laitoin pihaa ensimmäistä kertaa. Hyödynsin pitkälti edellisen kotimme parvekkeella olleita ruukkuja. Halusin pihaamme vihanneksia ja yrttejä sekä valkoisia kukkia. Istutin tolpanjuureen Pohjantähti-ruusun, joka ei tietenkään vielä viime kesänä kukkinut. Ruukuissa kukkivat valkoiset pelargoniat, petuniat ja tulilatvat sekä yksi seinänvierustalle istuttamani perenna, jonka nimen unohdin parissa päivässä. Väripilkkuina toimivat muutamat kirkkaanväriset kukat.
Salaatteja, yrttejä ja herneitä kasvatin ruukuissa ja altakastelevissa parvekelaatikoissa. Yhdessä isossa ruukussa kukoisti kaksi tomaatintainta. Pientä vihannestarhaa varten hankin viljelylaatikon. Siinä kasvoi kesäkurpitsaa, retiisiä, porkkanaa ja punajuuria, joiden sadolla herkuttelimme monta kertaa. Amppeleissa ostamani kuukausimansikat kärsivät kuivuudesta, mutta chiliamppeli tuotti huikean sadon. Chiliä ja yrttejä sain kuivattua koko talven tarpeiksi.
Loppukesä menikin kastellessa plantaasia.
Tässä kuvassa vuosien takaisesta Novitan kampanja-Jasminista virkattu ja neulottu toppi.
Ensi kesän suunnitelmat ovat kehittymässä hiljalleen. Haluan panostaa vielä enemmän hyötyviljelyyn, mutta toki pihalla pitää olla tilaa niin lasten leikeille kuin aikuistenkin rentoutumiselle.

Ei kommentteja: