torstai 11. elokuuta 2011

Kukkivat hyötykasvit tai hyödylliset kukat

Kameran muistikortilta löytyi vielä kesäisiä kuvia puolivahingossa syntyneestä kukkapenkistäni. Ensisijaisesti halusin ja haluan edelleen hyötypuutarhan, mutta jotain silmäniloakin pitää toki olla. Kaikilla kukkapenkkiini kylvämilläni kukilla on ainakin teoriassa myös hyötytarkoitus, vaikka pääasiassa saavatkin toimia ötökänhoukuttimina.
Kirjavan kukkapenkkini "keltaisessa päässä" kukkivat kehäkukat ja niiden takana auringonkukat. Näille main nakkasin myös morsingon siemeniä. Luulen, että lehtiruusukkeita on muodostunut, joten ensi vuonna jännitetään kukkien nousemista. Hyötykäyttöön pitäisi käyttää nimenomaan näitä ensimmäisen vuoden lehtiä - niillä saisi värjättyä sinistä lankaa.
Keltaisten kukkien viereen nakkasin siemenpussin, jossa luki "syötävät kukat". Pussin kuvassa oli keltaisia, kellertäviä ja vaaleita kukkia, mutta sieltä nousi lähinnä sinistä kurkkuyrttiä ja oranssinpunaista krassia. Värisuunnitelmani ei siis toteutunut, mutta tykkään näistäkinm värestä. Kurkkuyrttiä on vaan ehkä vähän liikaakin pieneen kukkapenkkiini.
Kurkkuyrtin vieressä reviiriään laajentaa agressiivisesti huumaavalle tuoksuva, hennon vaaleanpunertava suopayrtti. Sain taimen pari vuotta sitten kälyltäni. Ensimmäisessä paikassaan taimi näivettyi, ja siirsin sen viime kesänä tähän penkkiin. Nyt se voi vähän turhankin hyvin. Varsinkin sateella suopayrtin pitkät kukkavarret lakoavat kaiken muun päälle. Ensi kesäksi siirtänen tämän pensasaidan juurelle, jossa se saakin sitten levitä houkuttelemaan kimalaisia ja perhosia puutarhaani. Olin jo parin kukkimattoman kesän aikan ehtinyt unohtaa kasvin nimen, ja kun sen kukkiessa lopulta tunnistin sen, ilahduin kovin, kun se sopii täydellisesti tähän "hyötykukkapenkkiini". Suopyrtin juurta voisi käyttää lipeän ohessa saippuan valmistuksessa.
Penkin toinen pää on varattu valkoisille, sinisille, vaaleanpunaisille ja violeteille kukille: tänä vuonna vasta lehtiruusukkeita kasvattaneelle rohtosormustinkukalle, kamomillasauniolle ja laventelille. Vasta siementen kylvämisen jälkeen tulin muuten ajatelleeksi, että ei tainnut olla ihan fiksu veto heitellä samaan penkkiin kaikenlaisia syötäviä kukkia ja myrkyllistä sormustinkukkaa... Enpä taida ensi kesänä lähettää miestä ja lapsia hakemaan koristuksia salaattiin tai kakkuun. Eli tuon kukan hyötytarkoitus on ihan teoreettinen. ;-)
Hyödyksi olen käyttänyt kehäkukkia ja kurkkuyrtin kukkia koristeena salaateissa ja krassin lehtiä tuomaan terävyyttä muuten mietoihin salaattisekoituksiin. Kamomillasauniota suunnittelin kuivaavani teetarpeiksi, mutta se saikin tänä kesänä toimia pihan kirvamagneettina, eikä ötökkäisten kasvien kerääminen houkutellut. Laventelista olen kerännyt muutaman oksan nipuksi sängynpäätyyn ja ainakin kuvittelen nukkuvani vähän paremmin.

Tänä iltana aion sytyttää pari kynttilää, keittää mukillisen kaakaota ja ommella napit keltaiseen alpakkatakkiin. Aamuisin töihin lähtiessä on jo aika viileää, vaikka kotimatkalla saattaa tulla ihan hiki.

Ei kommentteja: